logotyp
Bolist Eliassons Järn AB

Listverk & Foder - Bolist Eliassons Järn AB

Filter

LÄS MER
Listen är kronan på verket på ditt byggprojekt. Vilken list du väljer är avgörande för karaktären på ditt rum. Klassiskt, elegant, funkis, lantligt, modernt – ja du väljer stil själv.

Lister för många ändamål

Listsortimentet består av en mängd olika lister till många användningsområden. Foder, sockel, taklist, vägglist, foglist, fönstersmyg, planhyvlat, hörnlist, tavellist, glaslist, bröstlist, rundstav, kvartstav.

Och du kan välja mellan olika material så som traditionell kvistren furu, antingen obehandlad eller vitmålad, eller så väljer du en list i ek, björk, eller MDF.

Rummet är inte klart förrän listen är på plats

Hur snyggt golv och hur fint vi än klätt väggar och tak så kommer rummet inte kännas komplett förrän listerna är på plats. Ändå är det så lätt att "ta det sen". För att undvika att hamna i den situationen så föreslår vi att du tänker helhet från början och köper hem allt material på samma gång. Då är det mycket lättare att fortsätta med det där sista, sista även om orken kanske tryter.

Sockel

En sockel, golvlist, döljer skarven mellan vägg och golv. Även om skarven i sig är snygg så förhöjer du intrycket av rummet med en sockel i rätt stil. Välj mellan släta, profilerade, smala, bredare, målade och obehandlade lister. Och vilket material du vill ha.

 nyhetsbild_863x200_sockel.jpg

Taklist

En taklist kan du använda för att framhäva taket eller väggen. Eller för att dölja skarven mellan dem. Välj en profil som passar till taket. Förutom olika profilerade taklister finns det varianter för specifika behov och önskemål. Snedtakslist kan används för bästa resultat om du har ett snedtak. Skugglist skapar en skuggeffekt mot taket. Hålkäl är en taklist med kupad sida. Trapplist är precis som namnet antyder en list med formen av en trappa.

 nyhetsbild_863x200_taklist.jpg

Fönstersmyg 

Fönstersmyg används för att täcka nischen mellan fönstret och väggen. Moelvens fönstersmygar är foderbildande. De betyder att de har två rundade kanter och är målade 10 mm på baksidan så att de kan användas både med och utan foder. Det finns olika varianter, med tapp eller med spår, för olika montering beroende på hur fönstret är konstruerat. Fönstersmyg med tapp passar på fönster med ett färdigfräst spår. På fönster utan spår kan man i stället använda vår u-list som fästs på fönsterkarmen. Fönstersmyg med tapp gör det enklare att finjustera bredden.

nyhetsbild_863x200_fönstersmyg.jpg 

Foder

Foder används som inramning till fönster och dörrar. Intrycket av rummet blir helt olika, beroende på om du väljer släta eller profilerade foder. Samtidigt som du väljer foder ska du välja hur du monterar dem. Väljer du dekorklossar till hörnen, att gera eller att kapa ändarna rakt av?

nyhetsbild_863x200_foder.jpg 

Dekorklossar

Dekorklossar, hörnklossar, används som utsmyckning i hörn både mot tak och golv. Klossarna underlättar monteringen av list eftersom du då inte behöver gera för att få snygga hörn.

nyhetsbild_863x200_Dekorklossar.jpg 

Hörnlist

Hörnlist används främst som skydd för ytterhörn men används även i innerhörn för att täcka eventuella skarvar.

nyhetsbild_863x200_hörnlist.jpg

Planhyvlat

Planhyvlat används för utsalning av fönster och dörrar, i övergångar och öppningar. Planhyvlat används även till andra snickeriändamål. Planhyvlat är en rektangulär bräda som är hyvlad på alla 4 sidor. 

nyhetsbild_863x200_Planhyvlat.jpg

 

*Källa: Moelven.com/se, https://www.moelven.com/se/Produkter-och-tjanster/Bygg-och-Bo/Lister-for-manga-andamal/

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack