logotyp
Bolist Eliassons Järn AB

Ytterpanel - Bolist Eliassons Järn AB

Filter

LÄS MER
Liggande eller stående? Smala eller breda brädor? Lockbräda eller lockläkt? Vilken panel du väljer påverkar helheten och hur du upplever ditt hus.

Liggande panel

Bor du i ett väderutsatt område kan liggande ytterpanel vara att föredra. De nedersta brädorna kan du då lätt byta om de blir dåliga. En liggande ytterpanel får huset att verka lägre och bredare än om man väljer en stående panel. Det är inte alla profiler som är lämpliga som liggande ytterpanel. Några exempel på liggande paneler är Stockpanel, Fjällpanel och Enkelfasspont.

Enkelfasspont

En vanlig liggande paneltyp som ger ditt hus enkla raka linjer.

nyhetsbild_863x200_enkelfasspont.png


Fjällpanel

Som en enkelfalsad panel med triangulärt tvärsnitt. Vanligt före­kommande på våra svenska stugor.

nyhetsbild_863x200_fjällpanel.png


Stockpanel

En hyvlad ytterväggspanel som ofta används på fritidshus för att ge timmerhuskaraktär.

nyhetsbild_863x200_stockpanel.png 


Stående panel

Stående ytterpanel kan ge känslan av att huset är högre. Regnvattnet rinner lätt av panelen men ändträet utsätts för fukt. Huset kan få olika uttryck beroende på om man väljer bredare eller smalare brädor, och om man väljer lockbräda eller lockläkt med profil. Några exempel på stående paneler är Z-panel och rakt profilerade panelbrädor, så kallad lockpanel som även kan monteras ihop med Lockläkt som överliggare. 

Lockläktspanel

Stående panel som var populär i Sverige fram till 1970-talet då lockpanelen blev vanlig även på bostadshus. Lockläktspanel, som spikas på ett horisontellt bärverk, kräver luftning även i vertikalled.

nyhetsbild_863x200_lockläktpanel.png


Lockpanel

Den i dag vanligaste stående träpanelen i Sverige. Enkel att montera och en enda brädtyp kan användas både som lockbräda och bottenbräda.

nyhetsbild_863x200_lockpanel.png


Z-panel

Stående panel med fasade kanter mot utsidan. Ger en stark karaktär åt själva fogen och förstärker horisontalverkan i fasaden.

nyhetsbild_863x200_z-panel.png 

Läs mer här om hur du monterar utvändig panel!


Hur mycket sparar du med fabriksmålad panel?

Du vet väl om att det finns fabriksmålad panel? Det kan faktiskt vara billigare att välja mellanstruken panel jämfört med grundmålad eller att måla själv. Den som tänker kvalitet, tid och pengar väljer självklart en fabriksmålad ytterpanel. Räkna så håller du säkert med! Här finns en smart kalkylator där du beräknar hur mycket du sparar genom att välja en målad ytterpanel i stället för att välja en obehandlad ytterpanel och måla själv. Testa hur mycket färg och hur många arbetstimmar du kan spara på ditt hus! 

Föredrar du grundmålad panel?

Grundmålad-panel.gif

Att köpa grundmålad ytterpanel gör jobbet smidigt. Det innebär att det första lagret redan är målat och du sparar en hel del tid. Innan slutmålningen behöver du endast behandla skarvar och ändträ med grundolja. Efter det återstår sedan slutmålningen. Fasaden bör då målas två gånger.

Vill du bara måla sista lagret? – köp då mellanstruket

Panel_863x200.jpg

Numer finns det en panel som kallas mellanstruken. Den är färdigmålad, så långt det går att göra på fabriken, i en kvalitet som lätt spöar alla gör-det-självares resultat. Moelvens mellanstrukna panel är först grundmålad och sedan struken med ett lager fabriksmålad täckfärg. Två lager färg redan från början alltså. Panelen är kompatibel med Yuniks färgsystem. Det som efter monteringen återstår för dig är då bara en slutstrykning av täckfärg.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack